29 januari 2022

Zelf raam installeren

2 min read

Het leven in Nederland wordt steeds duurder, dus ook de diensten die men aanbiedt rondom het klussen in jouw huis. Één van die klusjes die wellicht op jouw planning staat is het vervangen van een raam. Wellicht bezit je een oud huis, waarin je het enkelzijdig glas wil vervangen voor dubbelzijdig glas, of is er vocht tussen de twee ramen gekomen waardoor je niet meer lekker naar buiten kan turen. Zelf een raamplaatsen is prima te doen als je een klein beetje handig bent. Het is wel een behoorlijk precisiewerkje, dus houd wat ruimte vrij in de agenda! In dit blog leg ik je uit hoe je het beste te werk kan gaan bij het plaatsen van jouw nieuwe raam.

Oude raam

Om een nieuw raam te plaatsen moet je natuurlijk wel het oude raam verwijderen. Begin hierbij altijd bovenaan en maak alle onderdelen zoals de scharnieren los. Na het losmaken van de losse onderdelen zal het noodzakelijk zijn om op sommige plaatsen door het raamprofiel te zagen. Als het raam is gemonteerd met een anker, is het nodig om enkele bakstenen uit te breken. Indien het raam vastzit met schroeven is het een stuk makkelijker en kan je de schroeven simpelweg losdraaien om het te verwijderen. Controleer na dit proces hoe de muren rondom het raam eruit zien. Dit kan met een waterpas. Mocht het zo zijn dat de muren niet meer recht staan, is het niet verstandig om een nieuw raam te plaatsen.

Nieuwe raam

Aan de hand van de demontage, waarbij je erachter bent gekomen op welke manier de ramen zijn gemonteerd, kan je baseren of je ankers of schroeven gebruikt. Voor volle muren is het gebruik van ankers beter maar voor spouwmuren zijn spijkers beter. Hierna is het tijd om de ramen te plaatsen. Dit moet geheel waterpas. Het is belangrijk dat de ramen stevig worden vastgemaakt. Hiervoor kan je ook gebruik maken van de glaslatten.

Isolatie

Omdat je zeer waarschijnlijk een dubbelzijdig raam plaatst, is het van belang dat het geheel luchtdicht zit, om te voorkomen dat er vocht tussen komt. Voor rondom het kozijn kan je het beste PUR schuim gebruiken. Dit is een goed en sterk isolatiemiddel. Kijk wel uit met de hoeveelheid PUR schuim, voor je het weet zet het te erg uit. De kozijnen kan je afwerken met siliconen en als final touch kit je de randen rond de ramen. Zo heb jij jouw eigen raam geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *