Is jouw dekbed zo langzamerhand aan vervanging toe? Kijk dan alvast uit naar een nieuwe deken. Door het grote aanbod is het niet makkelijk om een nieuw dekbed te vinden. Dekbedden zijn namelijk verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Wil jij goed beslagen ten ijs komen wanneer je begint aan jouw zoektocht? Dan is het handig om te weten welke typen dekbedden er tegenwoordig allemaal zijn. Om jou een handje te helpen, zetten wij ze hieronder op een rijtje.

Donzen dekbedden
De meeste Nederlanders slapen onder een donzen dekbed. Dons is een zacht materiaal, waardoor eigenlijk iedereen er heerlijk onder slaapt. Daarbij komt dat de warmte goed onder een dons dekbed blijft hangen. Hierdoor hoef jij niet bang te zijn dat je het ’s nachts koud krijgt. Dons laat vocht overigens wel goed door, waardoor jij niet snel zweet onder een dekbed met deze vulling.

Voordat jij een donzen dekbed koopt, moet je weten dat er verschillende soorten dons als vulling gebruikt worden. Zo maken we onderscheid tussen een ganzendons dekbed en een eendendons dekbed. Deze vullingen lijken veel op elkaar, maar toch zijn er wat (kleine) verschillen. Ganzendons is bijvoorbeeld iets hoogwaardiger. Dit komt doordat donsvlokken van de gans groter zijn dan die van de een eend. Dit zorgt voor een betere vulkracht en een hoger isolatievermogen. Gevolg hiervan is dat een ganzendons dekbed duurder is dan een dekbed van eendendons.

Winterdekbed
Heb jij het ’s winters vaak koud als je in bed ligt? Dan is een warm dekbed geen overbodige luxe. Veel mensen denken dat een donzen dekbed warm genoeg is voor de winter. Dit kan, maar dit geldt niet voor iedereen. Voor mensen die een dons dekbed te koud vinden, biedt een winterdekbed uitkomst. In deze deken zit meer vulling dan in een standaard donzen dekbed. Doordat deze deken dikker is, blijft de warmte er nog beter onder hangen. Zodoende hoef jij je niet bang te zijn dat je het ’s nachts koud krijgt.  

Zomerdekbed
In de zomer loopt het kwik in Nederland regelmatig op tot boven de dertig graden. Op dit soort dagen is het op jouw slaapkamer vaak benauwd. Veel mensen slapen in de zomermaanden daarom alleen onder hun dekbedovertrek. Niet iedereen vindt het fijn om onder zo’n dun lapje stof te slapen. Gelukkig hoeft dit ook niet, want jij kunt een zomerdekbed kopen. Zo’n deken bevat aanzienlijk minder vulling dan een winterdekbed en een standaard donzen deken. Met een zomerdeken hoef jij er niet bang voor te zijn dat je het ’s nachts te warm hebt.

4 seizoenen dekbed
In de winter slaapt de gemiddelde Nederlander onder een dikkere deken dan in de zomer. Om te voorkomen dat jij het ‘s nachts te warm of te koud hebt, kun je verschillende dekens kopen. Zo zijn er mensen die zowel een zomerdekbed als een winterdekbed in huis hebben. Vind jij het wat overdreven om meerdere dekens te kopen? Kies dan voor een 4 seizoenen dekbed. Dit dekbed kun jij namelijk gebruiken in ieder seizoen. Hoe dit precies zit? Een 4 seizoenen dekbed bestaat namelijk uit meerdere lagen. In de winter kun je alle lagen gezamenlijk gebruiken, waardoor er sprake is van een winterdekbed. De dunste laag van een 4 seizoenen dekbed is uitermate geschikt voor de lente en/of zomer.