Speel je met de gedachte om voor jezelf te beginnen? Wat goed! Twijfel je over welke rechtsvorm je voor jouw bedrijf moet kiezen? Dan raden wij je een besloten vennootschap (BV) aan. Waarom? Deze rechtsvorm brengt vele voordelen met zich mee. In deze blog vertellen wij jou wat de belangrijkste voordelen zijn van het oprichten van een BV.

1. Je bent beperkt aansprakelijk

Als bestuurder van de BV ben je in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de BV. Dit wordt ook wel beperkte aansprakelijkheid genoemd. De BV heeft namelijk een eigen afgescheiden vermogen, dat los staat van jouw privévermogen. Schuldeisers van de BV kunnen hun schulden in principe alleen op dat vermogen verhalen. Bij een eenmanszaak of vof is dat anders. Bij die rechtsvormen wordt geen onderscheid gemaakt tussen het privévermogen en zakelijke vermogen. Dit heeft tot gevolg dat jij persoonlijk kan worden aangesproken voor de schulden van je onderneming.

2. Je kan besparen op het betalen van belasting

Een BV is ook fiscaal voordeliger dan een vof of eenmanszaak. Deze fiscale voordelen geniet je vanaf winsten van €100.000 per jaar. Over winsten tot €245.000 betaal je vanaf 2021 15% vennootschapsbelasting. Keer je deze winst vervolgens aan jezelf uit als dividend, dan betaal je daar 26,9% belasting over in box 2. Met een eenmanszaak of vof kan de inkomstenbelasting die je over het salaris dat je aan jezelf uitbetaalt oplopen tot wel 49,50%. Bij verwachte hoge winsten kan het dus flink in je voordeel uitvallen als je meteen voor een BV kiest.

3. Je zorgt voor een professionele uitstraling

Een derde voordeel van een BV is dat je met deze rechtsvorm zorgt voor een professionele uitstraling. Dit komt bijvoorbeeld doordat er enkele oprichtingsvereisten verbonden zijn aan het oprichten van een BV. Zo moet je bijvoorbeeld langs te notaris om je te identificeren. Daarbij ben je met een BV verplicht de administratie goed op orde te houden. Je moet bijvoorbeeld jaarlijks een jaarrekening op (laten) stellen. Dit maakt dat de BV als een zeer betrouwbare rechtsvorm wordt gezien. Deze betrouwbaarheid van een BV zorgt voor een professionele uitstraling. Dit maakt jou als bedrijf extra aantrekkelijk voor (nieuwe) investeerders. 

4. Spreid je risico’s bij het oprichten van meerdere BV’s 

Heb je al een BV en wil je meerdere BV’s oprichten, maar ben je bang voor eventuele risico’s? Geen zorgen, risico’s kunnen eenvoudig worden beperkt. Je kan namelijk een holding oprichten. Met een holding kan je meerdere BV’s onder één moederbedrijf laten vallen. Toch blijven het verschillende BV’s. Gaat het niet goed met een BV of gaat er één BV failliet? Dan heeft dit niet direct gevolgen voor de andere BV’s. Met een holding zorg je er dus voor dat de risico’s voor jouw bedrijf worden beperkt. Benieuwd naar de andere voordelen van een holding? Download dan hier de gratis gids van Ligo vol tips.