Wanneer je wilt gaan samenwonen met een partner en erover nadenkt om in de toekomst een gezin te gaan beginnen, dan wil je waarschijnlijk ook een huis aanschaffen. Een eerste huis kopen is natuurlijk leuk, spannend maar ook stressvol moment. Het is de grootste investering die je tot dan toe in je leven gemaakt hebt en er komen heel wat haken en ogen bij kijken. In dit artikel wordt besproken hoe je jezelf voorbereid op de koop van een eerste huis.

Financieel voorbereiden

Natuurlijk zul je voor de investering in een huis flink wat geld moeten sparen en financieel moeten voorbereiden. Meer studenten in Nederland lenen tegenwoordig meer bij tijdens de studie. En alhoewel deze schuld met nul procent rente prima is af te betalen, kan het wel invloed hebben op het krijgen van een hypotheek. Daarom is het een goed idee om je studieschuld te minimaliseren en deze na je studie zo snel mogelijk af te betalen. Dit zal een zeer positieve invloed hebben op de hypotheek die je kunt krijgen. Natuurlijk wil je ook flink sparen zodat je een aanbetaling kunt doen en de bijkomende kosten kunt betalen. Maar voor de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen is je inkomen het belangrijkst. Wanneer je gaat samenwonen en een gecombineerd inkomen hebt is dit vaak voordelig in het krijgen van een goede hypotheek.

Hypotheek goedkeuring

Het is natuurlijk ontzettend leuk om naar droomhuizen te kijken maar voordat je dit doet is het belangrijk om eerst te weten wat voor hypotheek je kunt krijgen en wat dus het budget van je nieuwe huis is. Wanneer je al een droomhuis gevonden hebt en het daarna blijkt dat je dit huis niet kunt betalen dan is dat natuurlijk een grote teleurstelling. Je wilt dus eerst hypotheek goedkeuring hebben en ook het financiële plaatje qua hypotheekrente en bijkomende kosten in het oog hebben voordat je op zoek gaat naar het kopen van een huis. Op een website zoals hypotheekrente.nl kun je de actuele hypotheekrente checken en berekenen hoeveel hypotheek jij kunt krijgen.

Het is een investering

De aanschaf van een huis is natuurlijk een persoonlijke keuze. Je wilt in een huis en in een buurt wonen waar je gelukkig bent. Maar het is ook ene grote financiële investering waar risico’s aan verbonden zitten. Wanneer je na een aantal jaar naar een nieuw huis wilt is het fijn als je het oude huis met een winst kunt verkopen. En het kan een financiële klap zijn wanneer je je huis met verlies moet verkopen.