Echte Amsterdammers worden graag in Amsterdam herdacht wanneer zij komen te overlijden. Het behoort misschien wel tot zijn of haar laatste wensen. Maar waar kun je in Amsterdam terecht voor een uitvaart?

Plechtigheid in Amsterdam

Wanneer iemand komt te overlijden, worden de plechtigheden vaak gehouden in religieuze gebouwen, crematoria of in een uitvaartcentrum. Een uitvaart Amsterdam kan in enkele gevallen ook bij begraafplaatsen gebeuren. Enkele voorbeelden zijn begraafplaats Vredenhof, begraafplaats st. Barbara, begraafplaats en cramatorium de Nieuwe Noorder, Westgaarde en Zorgvlieden de Rooms-katholieke begraafplaatsen Buitenveldert en St. Pancratius

Van al het gemak voorzien

Het voordeel van dergelijke locaties is dat alle faciliteiten voor een uitvaart aanwezig zijn. Zo is er op de locatie vaak een goede geluidsinstallatie aanwezig, en een beamer of televisiescherm om een laptop op aan te sluiten en de gewenste videobeelden op af te spelen. Ook is er op sommige locaties een opname installatie aanwezig, waardoor de uitvaart opgenomen kan worden en eventueel op het internet uitgezonden kan worden.

Het is daarom vaak erg praktisch om de uitvaartdienst in het crematorium of op de begraafplaats te houden. Toch zou ik ook alternatieve opties overwegen.

Alternatieve opties

Het nadeel van dergelijke locaties is misschien de sombere sfeer, en onpersoonlijke touch. Daarom is er ook iets te zeggen voor alternatieve locaties, die meer passen bij het karakter van de overledene. Zo zou je de favoriete locaties van de overledene kunnen overwegen als locatie van de nagedachtenis. Misschien was de overledene wel vaak op het strand te vinden. Overweeg dan zijn of haar favoriete strandtent af te huren, en nog eenmaal met zijn allen te genieten van zijn of haar ritueel. Misschien was de overledene juist groot cultuurfanaat. Dan zou je juist een schouwburg of theater kunnen afhuren. Een voorbeeld dat veel Amsterdammers wel kennen, is de Rode Hoed. De nagedachtenis van veel bekende Amsterdammers worden vaak op deze locatie georganiseerd. Als de overledene betrokken was in het verenigingsleven, zijn er vaak ook opties om kantines van een vereniging hier voor te gebruiken.

Traditiegetrouw of net even anders?

Zo is er in ieder stadsdeel van Amsterdam wel een leuke kroeg of mooie zaal te huren voor het organiseren van de plechtigheid. Je zou zelfs kunnen overwegen de plechtigheid in een alternatief jasje te steken, en met elkaar eean stadswandeling te maken langs zijn of haar favoriete plekken. Of een picknick in het Vondelpark of Amsterdamse Bos te organiseren. Als u een plechtigheid in de open lucht organiseert moet u er natuurlijk wel rekening mee houden dat er ook andere mensen aanwezig zijn. De nagedachtenis is misschien niet helemaal conventioneel, maar zo’n formaliteit moet ook wel bij de overledene passen. Op een alternatieve gedenkwijze kan je misschien meer stilstaan bij het mooie verhalen over de overledene, in plaats van overrompeld te zijn door somberheid rondom zijn of haar overlijden.