Heb je je al eens verdiept in tuinhuizen? Dan weet je ook dat het maken van een keuze niet altijd eenvoudig is en afhangt van een groot aantal factoren. Daarbij zijn er een groot aantal specialisten te vinden die voor jou een tuinhuis kunnen plaatsen, wat de keuze ook niet altijd eenvoudiger maakt. Zo kun je bijvoorbeeld bij iGarden gaan kijken. Voordat je tot een aankoop over gaat, is het echter wel goed om je nog meer te verdiepen in de opties. Want waar moet je eigenlijk op letten? En welke keuzes heb je eigenlijk als je voor een huisje in de tuin gaat kijken? 

Meerdere keuzes te maken bij tuinhuizen

Tuinhuizen komen in veel verschillende varianten. Je hebt keuzes bij het soort dak, de materialen, de kleuren en de afmetingen. Hierdoor wordt het jou niet altijd eenvoudig gemaakt. Je wilt immers direct profijt hebben van jouw aankoop, waardoor de keuzes van belang gaan zijn. Zo kun je als eerste naar de afmeting gaan kijken. Deze afmetingen zijn deels afhankelijk van de ruimte die jij hebt voor het plaatsen. Meet daarom de ruimte op en ga op basis daarvan zoeken naar de juiste afmetingen van een tuinhuis. Je gaat dan direct zien dat er zowel grote als kleine huisjes te vinden zijn en je altijd alles aan kunt passen. 

De materialen uitzoeken voor tuinhuizen

Zo kun je de materiaalkeuzes geheel naar wens aanpassen bij tuinhuizen. Je kunt bijvoorbeeld voor hout gaan. Dit geeft een landelijke uitstraling, maar behoeft wel enig onderhoud. Doordat het ge├»mpregneerd is, hoef je het onderhoud niet vaak uit te voeren. Het draagt echter wel bij aan de levensduur van het huisje als je het bijhoudt. Als je voornamelijk voor minder onderhoud wilt gaan, past kunststof beter bij jou. Kunststof is vrijwel onderhoudsvrij, terwijl het toch jarenlang mee kan gaan en bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Je kunt dus onbezorgd genieten van de extra ruimte die je hebt gemaakt, zonder uren bezig te zijn. 

De indeling van tuinhuizen

Tuinhuizen komen ook in meerdere modellen, die allemaal andere indelingen kennen. Zo heb je een standaard tuinhuis, waarin je voornamelijk het tuingereedschap zou kunnen plaatsen, maar ook een groter huis waar je een extra woning van zou kunnen maken. Het kan immers ook belangrijk zijn dat je een familielid daar kan laten slapen. Echter moet je er wel rekening mee houden dat deze huisjes vrij klein zijn en er weinig meubels in geplaatst kunnen worden. Als extra ruimte is het echter ideaal en kun je ervoor zorgen dat je nooit meer ruimte tekort gaat komen. 

Het dak aanpassen aan jouw wensen

De verschillende tuinhuizen kun je dus helemaal naar wens samenstellen. Vergeet dan ook niet naar het dak te kijken. Er zijn namelijk huizen met platte daken, maar ook met een schuin dak. Bij de platte daken is er vaak meer onderhoud vereist, omdat deze soms minder tegen bepaalde weersinvloeden kan. Een schuin dak zorgt direct voor een goede waterafvoer, waardoor je nog meer kanten op kunt.