7 december 2021

Tips voor het oversluiten van je hypotheek

3 min read
Tips voor het oversluiten van je hypotheek

De hypotheekrente ligt tegenwoordig aanzienlijk lager dan een aantal jaar geleden. Heb jij een hypotheek lopen tegen een hoge rente? Dan betaal je wellicht onnodig veel voor de lening. Veel mensen denken dat zij hier maar mee moeten leren leven. Dit is niet het geval. Nee, want jij kunt jouw hypotheek namelijk oversluiten. Je brengt de lening dan onder bij een andere kredietverstrekker. In dat geval profiteer je van de huidige rente, waardoor jouw hypotheek een stuk goedkoper wordt. Wil jij jouw hypotheek herfinancieren? Dan moet je rekening houden met een aantal zaken. In deze tekst geven wij jou 4 tips voor het oversluiten van je hypotheek.

1. Wel of geen boeterente?
Als de hypotheekrente laag is, lijkt het op het eerste oog interessant om jouw hypotheek over te sluiten. De lening kost jou dan namelijk minder. In de praktijk is  oversluiten helaas niet altijd goedkoper. Waarom niet? Omdat je bij het oversluiten van jouw hypotheek te maken kunt krijgen met zogeheten een boeterente. Dit is een bedrag dat de huidige hypotheekverstrekker in rekening brengt als jij jouw hypotheek eerder aflost dan afgesproken. Zie het als een vergoeding voor de rente die de hypotheekverstrekker misloopt. Hoe hoog de boete is? Dat hangt van een aantal zaken af. Zo speelt de hoogte van het hypotheekbedrag mee, evenals de resterende looptijd van de rentevaste periode.

2. Let ook op andere kosten
De meest mensen kijken alleen naar de boeterente wanneer zij hun hypotheek oversluiten. Wij raden je aan om ook naar andere kosten te kijken. Je moet jouw huidige hypotheekverstrekker een boete betalen, maar de nieuwe hypotheekverstrekker brengt ook kosten in rekening. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met advies-, taxatie-, bemiddelings- en notariskosten. Alles bij elkaar kost dit je al snel een paar duizend euro. Overweeg jij jouw hypotheek over te sluiten? Neem deze kosten dan ook altijd mee in jouw overweging. In dat geval kun je goed inschatten of het herfinancieren van jouw hypotheek financieel aantrekkelijk is.

3. Hoe zit het met de voorwaarden?
Een veelgemaakte fout bij het oversluiten van een hypotheek is dat mensen alleen naar de kosten kijken. Dat is op zich logisch, want dit voel je direct in jouw portemonnee. Wil jij jouw hypotheek herfinancieren? Dan raden wij je aan om verder te kijken dan de kosten van oversluiten. Waarom? Omdat er meer is dan dat. Zo hanteert een nieuwe hypotheekverstrekker waarschijnlijk andere voorwaarden dan jouw huidige hypotheekverstrekker. Deze voorwaarden zijn mogelijk minder gunstig dan bij de huidige hypotheek. Zet jouw handtekening daarom nooit zomaar onder de nieuwe overeenkomst, maar lees deze altijd eerst grondig door. Op deze manier voorkom je dat je straks voor verrassingen komt te staan.

4. Schakel een hypotheekadviseur in
Brengt jouw huidige hypotheekverstrekker een boete in rekening voor oversluiten? Dan denk je mogelijk dat een hypotheek herfinancieren niet aantrekkelijk is. Logisch, want je moet er immers voor betalen. Ondanks de boete kan oversluiten alsnog interessant zijn. Zo levert de lagere rente jou mogelijk een besparing op waarbij de boete in het niet valt. Weet jij niet zeker of oversluiten interessant is? Schakel dan eens een hypotheekadviseur in Haarlem in. Deze specialisten vergelijken jouw hypotheek met ander hypotheken. Daarnaast is een eerste oriëntatiegesprek altijd vrijblijvend én gratis. Hierdoor weet je binnen de kortste keren of oversluiten voor jou wel of niet interessant is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *