29 januari 2022

Oude olijfbomen in grote bonsaistijl

1 min read

Als je een tuin met een mediterraan thema hebt kan een oude olijfboom grote olijfboom een inspirerend middelpunt zijn. Ze kunnen gelukkig groeien in grote potten of in de grond. Met een stamomtrek van minimaal 1 meter zijn ze nog niet al te hoog. We noemen dit de grote bonsai-stijl vanwege de gedrongen stammen. De kleinere maten zijn goed voor kleinere tuinen. Of er nog vruchten zullen groeien, hangt af van hun leeftijd.

Deze eeuwen oude olijfboom is winterhard en heeft een lange levensduur. Velen weten het misschien niet, maar olijfbomen hebben een heel lang leven, met verschillende voorbeelden van 3.000 jaar oude olijfbomen die nog in leven zijn in Italië. Deze oeroude bomen hebben het eerste deel van hun leven hard hebben gewerkt en jaar in jaar uit enorme olijvenoogst hebben geproduceerd.

Met dat deel van hun leven achter de rug, konden ze zich prima thuis voelen op een mooie zonnige plek in jou tuin, idealiter met een beetje beschutting tegen het guurste winterweer. Daar kunnen ze zich vestigen, hun langzame groei voortzetten en hun natuurlijke, knoestige schoonheid aan hun directe omgeving lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *