29 januari 2022

Leuke puzzels voor 2022

3 min read

Na het werk, op een vrije dag, met de kinderen of alleen en even het hoofd willen leegmaken: puzzelen kan eigenlijk altijd, is leuk en geschikt voor vrijwel iedereen en kan rust in het hoofd bieden. De eerste legpuzzel verscheen al meer dan 300 jaar geleden, namelijk in de tweede helft van het jaar 1700. Het is dus een eeuwenlange leuke tijdvermaak, wat in eerste instantie voor educatieve doeleinden gebruikt werd. Vooral in de winterseizoen kunt u denken aan een leuke puzzel tijdens kerst, u kunt bijvoorbeeld de wasgij kerstpuzzel kopen, of andere leuke puzzels met een kerst thema. Lees hieronder meer weetjes, suggesties en tips!

Suggesties voor het aanschaffen

Naast de eerder genoemde wasgij kerstpuzzel kunt u ook een van de JVH puzzels aanschaffen. JVH staat voor Jan van Haasteren. In totaal heeft Jan van Haasteren zo’n 682 puzzels aan keuze, waardoor het kiezen per doelgroep mogelijk is. Voor iedereen is er wel een puzzel dus. De grootste puzzel van JVH is de ‘The Longest 3.75 m puzzle – Jan van Haasteren puzzels’. De puzzels van Jan van Haasteren wordt geproduceerd door Jumbo, net als de puzzels van Wasgij. Naast de wasgij kerstpuzzel kunt u ook meer nadenken over hoeveel uitdaging u erin wil. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid stukjes die in de doos zitten. 

Afhankelijk van wie de puzzel gaat spelen, kunt u kunt bijvoorbeeld nadenken over een kleine puzzel van onder andere 10 stukjes, maar ook 500 stukjes en zelfs 2000 en meer. Om niet al te groot maar ook niet te klein te beginnen, kunt u beginnen met een 1500 stukjes formaat aanschaffen. Wees er vrij in en zoek lekker rond op het web, er is ook voor u of uw kinderen een geschikte puzzel! Er is erg veel keuze, dus voor ieder wat wils. Als u het als cadeau doet kunt u het meestal zoeken op leeftijd en het aantal stukjes. 

Weetjes over puzzelen

De meeste mensen beginnen met het leggen van een puzzel door te kijken naar de randen en daarmee te starten. Toch is dit niet de beste manier om een puzzel te beginnen. Het wordt aangeraden om de puzzel te starten door eerst te ordenen op kleur en de print. De puzzelstukjes zullen makkelijker op zijn plek vallen wanneer hier overzicht in is. Er wordt hiervoor een regel gehanteerd om de puzzels te ordenen in zes groepen. Dat lijkt misschien zinloos, maar tijdens het puzzelen geeft het de mogelijkheid sneller hierop in te spelen en makkelijker te zoeken.

Dan over de duur. Voor een puzzel van 1000 stukjes wordt er een gemiddelde tijd genomen van anderhalf uur. Puzzelen kan dus ook wanneer u niet een hele dagdeel over heeft om dit te doen, maar kan gewoon tussendoor. U kunt het natuurlijk ook opbergen en het later afmaken. Om het uzelf of de kleine puzzelaar gemakkelijker te maken om de puzzel op te bergen zonder dat het uit elkaar valt, kunt u eventueel een puzzelmat aanschaffen. 

Kort gezegd: met puzzelen kunt u veel kant op, het maakt het hoofd leeg gezien focus nodig is en het is voor iedereen geschikt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *