29 januari 2022

Klauwproblemen bij rundvee

3 min read

Klauwproblemen zijn veelvoorkomende problemen bij rundvee. Daarom is het belangrijk om 

aandacht te geven aan klauwverzorging. Klauwverzorging is belangrijk voor de gezondheid van uw rundvee en voor het hygiënisch maken van de omgeving. De meest voorkomende klauwaandoening is Mortellaro. Mortellaro wordt ook wel digitale dermatitis genoemd en is een huidaandoening veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het is belangrijk dat dit bestrijdt wordt, gezien de koe pijn kan voelen bij het hebben van deze infectie. Als de infectie eenmaal in een veehouderij bekend is, is het moeilijk om er van af te komen. Daarom is het belangrijk om hygiënische maatregelen te nemen.

Maak het verzorgen van uw rundvee makkelijker door de juiste producten te gebruiken. Dit kan een spray zijn of middelen voor een voetbad. Maar ook klosjes plakken is hier een optie voor. Klauwverzorging is niet alleen belangrijk bij rundvee, maar ook bij onder andere paarden, schapen, katten, honden en jongvee is dit belangrijk om te doen. Alhoewel deze bacteriële infectie bekend is in de veehouderij, is het natuurlijk beter om het te voorkomen dan te genezen. Zoek altijd optimaal naar verzorging voor uw vee. Niet alleen voor de hygiëne, maar ook voor het comfort van de dieren zelf.

Houdt de kalfjes warm

Net als mensen willen kalfjes het ook lekker warm hebben, in plaats van bibberen van de kou. Doe ze daarom een plezier en bescherm de kalfjes voor de kou met bijvoorbeeld kalverdekjes. Als een kalf het zo koud heeft dat het moeite moet doen om zichzelf warm te houden, kan dit gevolgen hebben voor de groei en andere gezondheidsklachten veroorzaken, omdat alle energie hiervoor op gaat. De kalverdekjes kunnen het immuunsysteem van de jonggeborenen bijstaan. De kalverdekjes spelen niet alleen een rol bij bescherming tegen kou, maar ook bij het voorkomen van het krijgen van een ziekte en het herstel ervan.

Er zijn kalverdekjes van verschillende stoffen, u kunt de keuze maken aan een jute kalverdekje of van lekker warme fleece. Het is verkrijgbaar in verschillende maten, dus u kunt per kalfje kijken wat het beste zal passen. Een kalverdek kunt u kopen in combinatie met (vervang)clips voor het kalverdek, zodat het goed en stevig blijft zitten en de kalfjes lekker warm blijven. Een kalverdekje wordt gebruikt vanaf ongeveer de derde of vierde week na de geboorte. Het kan eventueel langer gebruikt worden als dit nodig is. Sommige kalverdekjes hebben ook een bepaalde functie die er voor zorgt dat insecten worden gedood.

Bescherming tegen regen

Nu u weet hoe u de kalfjes en vee moet beschermen, is het ook belangrijk om na te denken hoe u onder andere uw gewassen kunt beschermen tegen regen. Voor een goede bescherming kunt hiervoor bijvoorbeeld kuilen afdekken met landbouwfolie. Landbouwfolie is dun en stevig plastic en bestaand uit een kunststof dat week gemaakt kan worden met warmte. Dit kunststof is gemaakt van aardolie. Ook wel LDPE of Lagedichtheidpolyetheen genoemd. Er wordt steeds hogere eisen gesteld aan goede landbouwplastic en is daarom steeds gemakkelijker aan te schaffen en te gebruiken. Er wordt aangeraden om meerdere lagen te gebruiken voor een optimale bescherming. 

Bij het aanschaffen let u natuurlijk op verschillende factoren en specificaties om geen miskoop te doen. Vergeet bij het zoeken van geschikte landbouwfolie niet te kijken naar het formaat en wat voor type folie het is. Bijvoorbeeld onderfolie, een gecombineerde folie en wandfolie. Maar ook of het bijvoorbeeld waterdicht is of niet. Soms hoort er een accessoires bij, zoals een S-haak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *