Woon je in een huis zonder garage, dan ken je het gedoe van een plekje voor de auto moeten vinden in de straat. Negen van de tien keer kan je niet vlak voor je voordeur parkeren. Heb je de ruimte voor je voordeur om een oprit te maken, dan heb je geen reden om elke dag nog vijf minuten van je auto naar huis te moeten lopen. Je zou ook een carport of garage neer kunnen zetten, maar die zijn vaak duurder dan een oprit. Daarom geven we hier tips om in één keer een perfecte oprit te leggen.

Kies het materiaal voor de oprit

Het begint allemaal met kiezen wat voor materiaal je wilt gebruiken voor de oprit. Veel gekozen opties zijn stenen en grind. Tegenwoordig kun je makkelijk online bestrating kopen. Kijk eens rond om uit te zoeken wat past bij jouw huis. Grind is een goed materiaal om zelf te leggen. Het geeft een natuurlijk en rustiek uiterlijk aan je oprit. Je kan ook kiezen voor straatstenen voor je oprit. Straatstenen leggen is echter een zwaardere klus. Heb je hier geen ervaring mee, dan kan het verstandig zijn om iemand in te huren.

Bereid de grond voor

Je kan niet zomaar beginnen met grind strooien of stenen leggen. Je moet eerst de grond voorbereiden. Dat betekent dat je eerst wortels, gras, onkruid en alle losse rommel moet verwijderen. Vervolgens verwijder je ook de losse grond. Leg je je oprit op losse grond, dan vraag je om een modderpoel van problemen. Je oprit moet dus op een harde ondergrond komen te liggen.

Drainage en randen

Het regent een hoop in Nederland. Dat is een belangrijk gegeven om rekening mee te houden. Veel regenwater dat niet goed wegloopt van je oprit, kan je oprit laten verzakken, er een waterplas van maken en simpelweg je oprit minder mooi maken. Gebruik je grind voor de oprit, dan zal je grind langzaam verdwijnen in de modder. Om dat te voorkomen, leg je voor je grind of stenen neerlegt, een laag waardoor het water goed weg kan lopen.

Grind vraagt er ook om dat je randen plaatst om je oprit heen, zodat het op zijn plek blijft. Daarnaast heb je grindmatten nodig zodat je er makkelijk overheen kan lopen en het op zijn plek blijft liggen als je er over heen rijdt. Een auto parkeren vereist ander grind dan als je alleen een looppad wilt. Let daar ook op. Vraag bij twijfel bij aanschaf van je materialen daarom om advies. Dat zorgt ervoor dat je nog heel lang kan genieten van je nieuwe oprit!