Hoewel gamen zowel voor jong als oud is, is er nog een vorm van gamen die een iets specifiekere doelgroep heeft. Het soort gaming dat hiermee bedoeld wordt, wordt ook wel “serious gaming” genoemd. Serious gaming is een vorm van gamen die specifiek gericht is op leren van nieuwe en ontwikkelen van skills en hoe te handelen in bepaalde situaties. Deze vorm wordt tegenwoordig steeds vaker ingezet door bedrijven om de vaardigheden van hun personeel verder te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Een groot voordeel van serious gaming is dat hiermee scenario’s gemaakt kunnen worden die je in de echte wereld liever niet nadoet of wanneer dit niet mogelijk is. Wat verder een groot voordeel is, dat dit veelal online gedaan kan worden en wanneer het bedrijf over in ieder geval goede computers beschikt men hiervoor de werkplek niet hoeft te verlaten. Hiermee is dit een snelle en kostenbesparende oplossing voor de ontwikkeling van het personeel binnen het bedrijf.

Serious gaming in de zorg.

serious gaming in de zorghelpt zorgverleners maar ook onderzoekers te trainen in het omgaan met bijvoorbeeld agressieve patiënten, het uitvoeren van eerste hulp en het gebruiken van materiaal in de operatiekamer en het uitvoeren van specifieke operaties. Een bedrijf dat serious gaming in de zorg aanbied is APPelit. Door het aanbieden van online games gericht op situaties die vaak in de zorgsector naar voren komen kunnen zij niet alleen medewerkers in de zorg of mantelzorg helpen leren omgaan met bijzondere situaties maar ook familie zodat zij goed ingesteld zijn op de realiteit van de zorgbehoevende.

Weet jij bijvoorbeeld wat er komt kijken bij de zorg van iemand met dementie?

Dankzij serious gaming is dit iets wat je zelf kunt ervaren en zodoende de vaardigheden kunt leren hiermee om te gaan. Maar dat is niet het enige voordeel van serious gaming in de zorg. In het echte leven kan één fout fataal zijn, met serious gaming kun je zoveel fouten maken als nodig is om de vaardigheden te leren zonder dat daar verdere risico’s of consequenties aan vast zitten.