Het zo zijn dat je op een punt komt te staan dat het handig is om geld te lenen om iets te kunnen financieren. Wanneer je op dit punt staat, moet je een keuze maken over welke soort lening je wilt afsluiten. Over het algemeen kan je de verschillende leningen verdelen in twee soorten, namelijk doorlopend krediet en persoonlijke lening. Maar wat zijn de verschillende tussen deze leningen nou precies? En welke lening past het beste bij jouw persoonlijke situatie?

De verschillen tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening

Wanneer je wilt kijken naar de soort lening die je nodig hebt, is het handig om eerst goed de verschillende te weten. Een persoonlijke lening is een lening die je zekerheid geeft. Deze zekerheid ontstaat doordat je een vast bedrag leent, dat je elke maand aflost door een vast bedrag te betalen aan rente en aflossing. Je weet dus van tevoren al exact hoeveel geld je de komende tijd maandelijks moet terugbetalen aan de geldverstrekker. Bij een doorlopend krediet is dit dus niet het geval. Bij een doorlopend krediet spreek je met de geldverstrekker af hoeveel geld je maximaal mag lenen, tot je dit bedrag bereikt hebt mag je zo vaak geld opnemen als je zelf wilt. Het voordeel hiervan is dat je alleen rente hoeft te betalen over het geld dat je op dat moment opgenomen hebt. Wanneer je weer geld terugbetaalt zal de rente dan ook dalen in de loop van de tijd. Echter kan deze rente natuurlijk weer toenemen wanneer je meer geld besluit te lenen.

Deze verschillen kan je makkelijk samenvatten in een aantal punten:

–          De rente bij een persoonlijke lening is in bijna alle gevallen een stuk lager als de rente bij een doorlopend krediet.

–          De rente die je bij een persoonlijke lening hebt is dan ook vast, maar bij een doorlopend krediet is er sprake van een variabele rente.

–          Bij een doorlopend krediet kan je altijd geld opnemen tot je bij je limiet bent gekomen, maar bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag.

–          De looptijd van een persoonlijke lening wordt van tevoren bepaald en staat dan ook vast. Bij een doorlopend krediet hangt te looptijd af van wanneer en hoe vaak het geld weer wordt afgelost.

Welke lening moet je kiezen?

Nu duidelijk is wat het verschil is tussen de verschillende leningen is het tijd om te kijken welke lening het beste bij jou past. Om te beginnen is het handig om duidelijk in beeld te brengen waarom je het geld wilt lenen. Dit noemen we ook wel het leendoel. De meeste keuzes worden namelijk gemaakt aan de hand van dit doel. Wanneer je als doel hebt om iets te kopen wat een vaste prijs heeft, dan kan je natuurlijk het beste kiezen voor een persoonlijke lening, aangezien je van tevoren precies weet hoeveel geld je kwijt zal zijn. Echter kan het natuurlijk ook zo zijn dat je iets wilt aanschaffen waarvan je de totale kosten nog niet vooraf kan zeggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een verbouwing gaat doen. In deze gevallen is het dan ook een stuk effici├źnter om te kiezen voor een doorlopend krediet, aangezien je met deze lening steeds weer geld kan opnemen als jij denkt dat het nodig is. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit voor bijvoorbeeld een verbouwing, dan weet je nooit zeker of je het juiste bedrag leent.

Naast het leendoel is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar de prijzen. Geld lenen kost geld en daarom is het handig om te kijken naar welke van de twee gevallen het goedkoopste is voor jouw situatie. In de meeste gevallen is een persoonlijke lening natuurlijk veel voordeliger doordat je minder rente betaald, maar als je niet 100% zeker weet of je al het geld wel nodig gaat hebben, dan zul je rente betalen over geld wat niet noodzakelijk is voor op dat moment. Hierdoor kan je dan ook onnodig veel rente betalen.

Wanneer je een lening gaat afsluiten moet je altijd goed nadenken of deze lening daadwerkelijk noodzakelijk is. In veel gevallen kan het een stuk voordeliger zijn om geld te sparen in plaats van geld gaat lenen. Wanneer je toch echt een lening nodig hebt, dan is het belangrijk om te kijken of je de maandelijkse lasten wel kan financieren, want je wilt natuurlijk niet voor extra problemen komen te staan. Kijk altijd goed welke van de twee leningen geschikt is voor jouw situatie, zo voorkom je problemen in de toekomst.