Het is de 21e eeuw en social media is bijna niet meer weg te denken aan ons leven. Bijna iedereen onder de 65 jaar heeft wel een account op een van de social media kanalen. Veel mensen besteden een groot deel van hun dag aan het scrollen en posten op social media. De meningen hierover zijn verdeeld, de een vindt social media geweldig terwijl de ander vooral de nadelen ervan inziet. Er zijn twee kanten aan dit fenomeen en in deze blog zet ik de voor-en nadelen op een rijtje. 

Voordelen

Het eerste voordeel, dat relatief voor de hand liggend is, is dat social media een vorm van vermaak is. In plaats van kijken naar een film of serie, is het net zo vermakelijk om alle berichten op Facebook en Instagram te bekijken. Social media is overduidelijk een vorm van entertainment en de hoeveelheid gebruikers bevestigt dit. Een ander voordeel van alle social media kanalen, is dat de wereld verbonden is met elkaar als nooit tevoren. Via alle kanalen kun je chatten met mensen aan de andere kant van de wereld zonder dat je ze echt hoeft te kennen. Dit kenmerk van social media zorgt voor een verbindende factor en maakt de wereld voor veel mensen een stuk minder eenzaam. Het derde voordeel is dat social media kanalen een platform creëren voor een hele hoop mensen om hun werk, meningen of ideeën te delen. Zo kunnen onbekende kunstenaars bijvoorbeeld hun kunst delen en hier aandacht voor krijgen via kanalen zoals Instagram. Ook organisaties krijgen een platform waar ze zich in kunnen zetten voor hun doel. Tot slot kan social media ook inspiratie en motivatie geven. Door het zien van de prestaties van anderen, kun jij je extra gemotiveerd voelen om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. 

Nadelen

Hoewel er dus veel voordelen zijn, worden de nadelen van social media tegenwoordig ook steeds vaker belicht. Een groot nadeel is dat op social media vooral mooie en positieve dingen worden gedeeld. Hierdoor ontstaat er een onrealistisch wereldbeeld, waarmee mensen zichzelf gaan vergelijken. Zo zijn er bijvoorbeeld veel vrouwen die onzeker worden of zelfs eetstoornissen ontwikkelen door alle foto’s van slanke en “perfecte” influencers. Bovendien kunnen mensen op social media veel kritiek krijgen of zelfs gepest worden, wat cyberpesten genoemd wordt. Ook dit kan leiden tot een verlaagd zelfbeeld, ongelukkigheid en depressie. Tot slot is social media verslaving ook een risico van het vele gebruik van social media. Sommige mensen spenderen heel veel tijd op deze media en worden hier afhankelijk van. Voor deze mensen bestaat er gelukkig online therapie op websites zoals Sobriety Online om hiervan af te komen, wat een fijne en laagdrempelige manier is om hulp te zoeken.