7 december 2021

Banen in de installatietechniek

3 min read
banen in de installatietechniek

Het bouwen van een huis bestaat uit immens veel stappen, meer dan de meeste mensen zich in kunnen beelden.  Voordat de eerste steen wordt gelegd, gaat er nog een uitgebreid proces vooraf. Er wordt nagedacht over de installatie van een huis. Hoe wordt het huis voorzien van energie, verlichting en temperatuur regeling? Ook bij veel bedrijven is het van groot belang om na te denken over de technische aspecten. Efficiënte en effectieve machines zorgen voor een kostenbesparing in het eindproduct. Installatietechniek is een vakgebied waar veel vakkundig en technisch personeel voor nodig is. Maar welke banen komen er allemaal kijken bij installaties en wat is het juiste facilitair management?

Verschillende soorten installatietechniek banen

Installatietechniek is een breed begrip en binnen dit vakgebied vallen een tal van banen. Het installatieproces bestaat namelijk uit meer dan alleen een monteur. Onderstaand vindt u een toelichting van belangrijke functies tijdens een technisch project.

Bedrijfsleider – Een bedrijfsleider coördineert, begeleidt, controleert en corrigeert alle werkzaamheden rondom technische projecten. De bedrijfsleider is een motiverende leider die overzicht weet te houden over alle werkzaamheden rondom de aanleg en onderhoud van projecten in gas, water en elektra. 

Consultant – Een consultant geeft deskundig advies over technische zaken. Dit is een specialist die alles weet over technische ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan het bedrijf. Zo kunnen er verbeteringen worden gebracht in bestaande processen. 

Werkvoorbereider – Een werkvoorbereider is iemand die zorgt voor het calculeren, ondersteunen en voorbereiden van alle werkzaamheden bij een technisch project. Belangrijke taken zijn het maken van werktekeningen, planningen, werkinstructies en de inkoop van materialen. Ook tijdens de bouw houdt de werkvoorbereider het project in de gaten, hij/zij zorgt ervoor dat er geen onnodige vertraging en kosten worden gemaakt. 

Engineer – Een engineer is verantwoordelijk voor ontwerpen van diverse technische installaties. Hierbij kan de engineer enkele technische onderdelen of gehele constructies en systemen ontwerpen. De engineer houdt rekening met de efficiëntie en effectiviteit van het concept. Een ander woord voor engineer is werktuigbouwkundige. 

Monteur – Een monteur bouwt, onderhoud en repareert technische installaties. Een goede monteur beschikt over technische kennis, inzicht en passie voor zijn beroep. De monteur weet al snel wat het probleem is en hoe dit opgelost kan worden. Er is een onderscheid te maken tussen een installatiemonteur en servicemonteur. Een installatiemonteur is iemand die technische installaties aanlegt en onderhoudt. Een servicemonteur is iemand die machines en apparaten onderhoudt en repareert. Voorbeelden van technische monteurs, zijn: elektromonteur, werktuigbouw monteur, pijpfitters en storingsmonteur.

Leerling – Een leerling is iemand die in opleiding is in de installatietechniek. Veelal zijn dit leerlingen in het vakgebied monteur. Een leerling loopt mee met specialisten en leert op deze wijze veel praktische kennis. Een monteur leerling is vaak een MBO-student die enkele dagen mee werkt in een bedrijf. 

Aan de slag in de installatiebranche!

Beschikt u over technisch inzicht en vakkundige kennis? Ga aan de slag in de installatietechniek. Vind via een facilitair adviesbureau een baan die aansluit bij uw interesses en ontdek de schoonheid van het vak. In de installatiebranche is er een groot tekort aan technisch personeel en uw expertise kan bijdragen aan prachtige kleine en grote projecten. Werk met enorm veel passie aan uw vak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *